середа, 18 березня 2020 р.

Урок №69 Розв'язування задач

17.03.2020

Тема: Розв'язування задач за темою «Поверхневий натяг рідини. Змочування. Капілярні явища»

    
    Мета уроку: Закріпити знання за темою «Поверхневий натяг рідини. Змочування. Капілярні явища», продовжити формувати навички та вміння розв’язувати фізичні задачі, застосовуючи отримані знання.

Перевірка домашного завдання 
(впр. 33 (1-4) стор. 202)
Подивіться відео та порівняйте своі розв'язки з наведеними
впр. 33-1
впр. 33-2
впр. 33-3
впр. 33-4

Самостійно розібратись з розвя'зками наступних задач

1. З крана самовара падають краплі. Коли вони важчі: коли вода гаряча чи охолола? 
Відповідь: Коли вода охолоджується, бо зі зниженням температури коефіцієнт поверхневого натягу води збільшується.

2. Якщо під час бурі вилити на поверхню моря нафту, то морську стихію в цьому місці можна «угамувати». Чому? 
Відповідь: Нафта зменшує поверхневий натяг води; на контур маслянистої плями з боку іншої поверхні води діятиме сила поверхневого натягу, напрямлена зовні від маслянистої плями. Ця сила і гасить хвилі в ділянці розлитої нафти.

3. На яку висоту підніметься в капілярі рідина, яка змочує його, якщо посудина з рідиною, в яку опущений капіляр, перебуває в стані невагомості? 
Відповідь: Рідина заповнить весь капіляр, бо сила поверхневого натягу не зрівноважується вагою рідини в капілярі.

4. Звичайна швацька голка має довжину 3,5 см і масу 0,1 г. Чи достатньо поверхневого натягу води для того, щоб утримувати голку на поверхні?


5. Яким має бути найбільший діаметр пор у гніті (волокні) нагрівального пристрою (керогазу), що працює на рідкому паливі – гасі, щоб він піднімався від дна ємності з пальним до пальника на висоту 10 см? Пори вважати однорідними циліндричними трубками. 



6. Визначте коефіцієнт поверхневого натягу олії, густина якої дорівнює 910 кг/м3, якщо при пропущенні через піпетку 4 см3 олії отримано 304 краплі. Діаметр шийки піпетки 1,2 мм.


7. У двох капілярних трубках різного діаметра, занурених у воду, встановилася різниця рівнів, що дорівнює 2,6 см. У цих самих трубках, занурених у певну рідину, різниця рівнів виявилася рівною 1 см. Знайдіть поверхневий натяг цієї рідини, якщо її маса 1 м3 дорівнює 790 кг.


8. Визначте енергію, яка виділиться під час зливання маленьких крапель води радіусом 2ꞏ10–3 мм в одну краплю радіусом 2 мм.


Домашнє завдання


Повторити § 33, Доробити вправу № 33



Немає коментарів:

Дописати коментар